Karttaikkunan käyttöohje

Paikkatietoikkuna on palvelu, jossa kuka tahansa voi tarkastella usean eri organisaation tuottamia paikkatietoaineistoja ja -palveluja.

Tämä ohje esittelee karttaikkunan ja sen toiminnot. Karttaikkunassa kokoat paikkatietoaineistoista karttanäkymiä ja tarkastelet aineistoja avaamalla karttatasoja erikseen tai läpinäkyvinä päällekkäin, julkaiset niitä omilla kotisivuillasi tai jaat linkkinä palvelun ulkopuolisille käyttäjille. Tämä ohje opastaa kartan käytön periaatteisiin. Lisäksi saat karttaikkunassa opastusta eri tilanteisiin.

Sisällysluettelo:
- Peruskäsitteet lyhyesti
- Kartan käyttö ja työkalut
- Karttanäkymän kokoaminen, tallentaminen ja linkin lähetys 
- Karttanäkymän julkaiseminen
- Omat kohteet
- Omat karttatasot
- Rekisteröityminen, käyttäjätiedot ja salasana

Lisätietoja:
- Tietoa Paikkatietoikkunasta
- Paikkatietoaineiston julkaiseminen Paikkatietoikkunaan

 

Omat kohteet, kiinteistöjaotus ja taustakarttaPeruskäsitteet lyhyesti

Paikkatietoikkunassa voit koota omia karttanäkymiä erilaisista kartta-aineistoista eli karttatasoista.

Karttanäkymän voit:
1. tallentaa myöhemmin katseltavaksi
2. jakaa linkkinä muille
3. julkaista omaan verkkopalveluusi

Sisällysluetteloon

 

Kartan käyttö

Kartta muodostuu erilaisista karttatasoista, joita viranomaiset ja yksityiset henkilöt ovat julkaisseet Paikkatietoikkunaan. Avatessasi Paikkatietoikkunan kartan näet ensimmäisenä Paikkatietoikkunan oletusnäkymän. Mikäli saavuit linkistä ikkunaan, näet jonkun muun kokoaman karttanäkymän. Voit koska tahansa "nollata kartan" ja palata alkuun Palauta oletustila -toiminnolla, jonka löydät työkaluista sivun vasemmassa alakulmassa sekä panorointinuolten keskiöstä.

Perustoiminnot

Siirrä kartta haluamaasi sijaintiin rahaamalla karttaa tai panorointinuolia käyttäen. Kun etsit tiettyä paikkaa, käytä Hakua.

Lähennä ja loitonna halutulle mittakaavatasolle askel kerrallaan painelemalla + ja - -merkkejä mittakaavasäätimen läheisyydessä tai siirry suoraan halutulle tasolle mittakaavasäätimestä.

Koordinaatit perustuvat hiiren osoittimen sijaintiin kartalla.

Indeksikartta näyttää karttanäkymän pienemmässä mittakaavassa. Saat indeksikartan esille ja piiloon klikkaamalla karttaikkunan oikeaa alakulmaa.

Kohteet kartalla kätkevät usein taakseen lisätietoja. Klikkaamalla kohdetta saat kohteen tiedot näkyviin. Tarkastellessasi tietotuotetta, näet karttaikkunan alueella sijaitsevat kohteet listan muodossa. Voit poimia koko tietotuotteen aineistosta kohteita valitsemillasi ehdoilla. Listan saat esille Kohdetiedot-linkistä kartan oikeassa reunassa.

Kartan käyttöliittymän esittely

Valikot

Haku-valikosta voit hakea paikan nimeä ja siirtyä suoraan haluttuun sijaintiin. 

Karttatasot -valikosta etsit ja valitset tarkasteltavaksi eri tiedontuottajien aineistoja. Ne on lajiteltu aihepiireittäin ja tiedontuottajittain. Aineistot:
   Karttataso
   Taustakartta
   Kyselypalvelun tietotuote

Symbolin ollessa harmaa kyseinen aineisto ei näy valitsemallasi mittakaavatasolla. Valitessasi tietotuotteen, ilmestyy kartan oikeaan laitaan Kohdetiedot-linkki, jota klikkaamalla näet listan karttaikkunan alueella sijaitsevista kohdetiedoista.

Valitut karttatasot -valikosta näet, mitä aineistoja karttanäkymässä näkyy parhaillaan. Voit säätää karttatasojen järjestystä, läpinäkyvyyttä tai poistaa niitä. Valikon nimestä näet, kuinka monta tasoa on valittuna karttaikkunaan. 

Omat tiedot -valikkoon tallentuvat kaikki omat kohteet, omat näkymät (ks. työkalut alla) sekä julkaisemasi kartat. Tästä valikosta voit myös perua kartan julkaisun. Valikosta näet käyttäjätietosi ja pääset muuttamaan niitä. Saat toiminnon käyttöösi kirjauduttuasi Paikkatietoikkunaan.

Julkaise kartta -valikosta julkaiset kokoamasi karttanäkymän, jolloin voit sijoittaa kartan omalle tai yrityksesi sivustolle. Saat toiminnon käyttöösi kirjauduttuasi palveluun. 

Karttaselitteet-valikko sisältää kuvauksen karttatasoilla käytetyistä merkinnöistä.

Ohje-valikko sisältää tämän ohjeet. Tarvittaessa saat opastusta ja lisätietoa saat i-merkkiä tai lisätietolinkkiä klikkaamalla. 

Huomaa, että tehdessäsi muutoksia karttanäkymään voit aina palata takaisin oletustilaan, perua muutoksen tai tehdä sen uudelleen. Nämä työkalut sijaitsevat vasemmassa laidassa valikoiden alla (ks. Työkalut).


Työkalut

Kartan työkalut

Sisällysluetteloon

 

Karttanäkymä

Muodosta oma karttanäkymä valitsemalla karttatasoja Karttatasot-valikosta tai Omiin tietoihin tallennetuista karttatasoistasi. Valitut tasot -valikossa voit muuttaa tasojen järjestystä raahaamalla niitä, sekä muuttaa tason läpinäkyvyyttä säätimestä.

Näin kokoat karttanäkymän:

  1. Valitse karttatasoja näkyviin Karttatasot-valikosta
  2. Valitut tasot -valikossa voit muuttaa karttatasojen järjestystä rahaamalla niitä haluttuun kohtaan ja säätää tarvittaessa niiden läpinäkyvyyttä

Karttanäkymän tallentaminen
Karttanäkymän voit tallentaa Tallenna-työkalulla, Omiin näkymiin tallentuu tieto valitsemistasi karttatasoista, niiden järjestyksestä ja läpinäkyvyydestä, valitusta sijainnista sekä mittakaavatasosta. Tallennetut karttanäkymät sijaitsevat Omissa tiedoissa Omat näkymät -välilehdellä.

Karttanäkymän jakaminen
Lähetä linkki -työkalusta saat suoran linkin kokoaamaasi näkymään. Linkin avulla voit jakaa näkymän muille internetin käyttäjille. Huomaa, että toistaiseksi et voi jakaa omia kohteita ja karttatasoja.

Katso myös:
- Omat karttatasot
- Kartan käyttö ja toiminnot

Karttatasojen valitseminen

Kuva: Valitse karttatasoja näkyviin Karttatasot-valikosta.

 

Valitut karttatasot -valikko

Kuva: Valitut tasot -valikossa näytät, piilotat ja poistat karttatasoja, säädät läpinäkyvyyttä ja näet kartan tilan. Joillakin karttatasoilla aineisto näkyy vasta kun olet siirtynyt sopivalle mittakaavatasolle, joillakin tasoilla aineisto kattaa vain pienen osan Suomea. Kaikkea materiaalia ei ole mahdollista julkaista omille sivuille, mutta voit tarkastella niitä Paikkatietoikkunassa.

 

Työkalut: Tallenna, lähetä linkki ja tulosta

Kuva: Näkymän voit tallentaa, jakaa ja tulostaa työkaluista.

Sisällysluetteloon

 

Karttanäkymän julkaiseminen

Voit julkaista kokoamasi karttanäkymän ja esittää sen julkaisun jälkeen toisella sivustolla kopioimalla sinne pätkän html-koodia. Aloita julkaiseminen Julkaise kartta -valikosta. Julkaisutoiminto on käytössäsi kun kirjaudut Paikkatietoikkunaan. Kirjaudu tai rekisteröidy palveluun.

Julkaisussa määrittelet vain kartan nimen ja koon, sekä sivuston osoitteen, jonne kartta julkaistaan - voit halutessasi valita julkaisuun myös kartan päällä näytettävät työkalut, kuten mittakaavasäätimen ja paikkahaun.

Julkaisun viimeisessä vaiheessa saat muutaman rivin html-koodia - kopioi se ja liitä se sivulle, jolla haluat kartan näkyvän. 

Karttatasojen muuttaminen julkaistussa kartassa
Kartan muokkaaminen ei toistaiseksi onnistu Paikkatietoikkunassa. Mikäli haluat muokata karttatasoja, joudut julkaisemaan kartan uudelleen:

  1. Avaa julkaistu kartta Paikkatietoikkunaan klikkaamalla kartan nimeä julkaistujen karttojen listauksessa (Omat tiedot -valikko) - klikkaa kartan nimeä.
  2. Julkaise kartta uudelleen
  3. Kopioi uusi html-koodi lopuksi sivustollesi.

Kartan julkaiseminen ja karttapohjien valinta

Kuva: Karttatasot -toiminnolla voit määritellä yhden tai useamman vaihtoehtoisen karttapohjan, joiden välillä katsoja voi vaihdella (esimerkiksi ilmakuvasta taustakarttaan). Katsojalle näkyy aina joku valituista karttapohjista. Hyviä karttapohjia ovat mm. Taustakartta sekä Ortokuvat. Näet toiminnon vaikutuksen esikatselukartalla heti. 

Vinkki: Kun näytät karttatasot-valikon karttallasi, klikkaa se auki esikatselukartasta. Tässä tilassa voit vaihtaa karttapohjan esivalinnan toiseksi.

Sisällysluetteloon

 

Omat kohteet

Paikkatietoikkunassa voit lisätä kartalle omia kohteita. Kohde voi olla muodoltaan pistemäinen, reitti tai alue, jolla on nimi ja kuvaus. Kun kohde on merkitty, klikkaa "Valmis" niin voit tallentaa sen jollekin omista karttatasoistasi tai luoda uuden karttatason. Eri karttatasojen avulla keräät saman aihepiirin kohteet yhteen. Omien kohteiden tallentaminen onnistuu Paikkatietoikkunaan kirjautuneena, samoin niiden muokkaaminen ja poistaminen. Kirjaudu tai rekisteröidy palveluun.

Mistä omat kohteet löytyvät?
Kohteet tallentuvat Omat tiedot -valikkoon Omat kohteet -välilehdelle. 

Oman kohteen katseleminen
Saat oman kohteen näkyviin klikkaamalla sen nimeä Omissa kohteissa.

Oman kohteen jakaminen
Omia kohteita ei voi toistaiseksi jakaa

Oman kohteen muokkaaminen
Muokkaa oman kohteen tietoja Muokkaa-toiminnolla.

Oman kohteen poistaminen
Poista oma kohde karttatasolta Poista-toiminnolla.

Katso myös:
- Omat karttatasot
 

Omat kohteet ja karttatasot (Omissa tiedoissa)

Kuva: Tallentamasi kohteet sijaitsevat Omat tiedot -valikossa Omat kohteet -välilehdellä. Kohteen nimeä klikkaamalla karttanäkymä siirtyy kohteeseen.

Kohteen tietojen muokkaaminen

Kuva: Muokatessasi kohteen tietoja voit muuttaa sen nimeä, kuvausta ja sijaintia sekä siirtää sen karttatasolta toiselle. Kohteen piirtojälkeä voit muokata Omat kohteet -välilehdeltä kun valitset toiminnon Muokkaa tasoa.

Sisällysluetteloon

 

Omat karttatasot

Omille karttatasoille tallennat kohteita. Eri karttatasojen avulla erottelet aihekokonaisuudet toisistaan. Omat karttatasot sijaitsevat Omat tiedot -valikossa Omat kohteet -välilehdellä.

Uuden karttatason luominen
Uuden karttatason luot tallentaessasi tai muokatessasi kohdetta. (Voit tallentaa kohteita kun olet kirjautuneena Paikkatietoikkunaan.)

Oman karttatason katseleminen
Saat oman karttatason näkyviin kun klikkaat jotain Omat kohteet -listan kohdetta tai ruksimalla tason näkyviin Karttatasot-valikon kategoriasta "Omat kohteet".

Oman karttatason muokkaaminen ja poistaminen
Muokkaa karttatason nimeä ja väritystä klikkaamalla Muokkaa-linkkiä.

Oman karttatason yksityisyys
Omat karttatasot ja niiden sisältämät kohteet ovat oletusarvoisesti yksityisiä. 

Oman karttatason julkaiseminen
Omaa karttasoa ei voi toistaiseksi julkaista.

Omat kohteet tallennetaan omille karttatasoille.

Kuva: Omat kohteet -välilehdellä muokkaat tason nimeä ja väritystä ja tarvittaessa poistat tason.

Sisällysluetteloon

 

Rekisteröityminen, omat käyttäjätiedot ja salasana

Monet karttaikkunan toiminnot edellyttävät kirjautumista Paikkatietoikkunaan. Voit muuttaa käyttäjätietojasi ja salasanaasi sivun ylälaidassa näkyvästä käyttäjänimestä kirjauduttuasi palveluun.

- Kirjaudu palveluun
- Muokkaa käyttäjätietoja ja vaihda salasana
Salasana unohtunut
Rekisteröidy Paikkatietoikkunan käyttäjäksi

Sisällysluetteloon